Lätta Hästlastbilar
Tunga Hästlastbilar
Hästsläp
Godssläp

OM oss

Det ska vara enkelt och säkert att transportera häst!

Det finns mycket att tänka på när man ska transportera sin häst.
Vad behöver jag ha med mig?
Har jag rätt körkortsbehörighet?
Behöver jag något mer tillstånd?
Vad gör jag om något oförutsett händer på vägen?

Vi hjälper dig gärna med all teknisk information, t.ex. hur fordonen är utrustade, hur du kör på ett schysst sätt för hästen, och att du har rätt körkortsbehörighet.

Är du osäker på vilken av våra bilar som funkar bäst till just din häst? Fråga oss – vi har både hästkunskap och har jobbat med hästtransportfordon sedan 2011. Kom också ihåg att öva tillit och ledarskap med din häst från marken, så att den litar på dig när du behöver transportera den. Tag gärna hjälp av en tränare för att nå så bra resultat som möjligt med den biten. Vi hjälper dig gärna att hitta en.

Säkerhets-kitet

I varje bil finns ett säkerhets-kit. Det innehåller allt som du kan tänkas behöva för att klara upp en oväntad och potentiellt farlig situation.

T.ex. finns där kniv, avbitartång, brandsläckare, varselvästar, Första-hjälpen-kit, viltolycksremsa och skadeanmälningsblankett. I hytten finns också en beredskapsplan upphängd. Riv ner den om du behöver, om något oväntat händer. Under menyn SOS hittar du all information du kan tänkas behöva i händelse av en olycka – Bärgare, veterinärer, hästförsäkringsbolag, etc.

Om oss

Vi är noga med att följa de lagar och regler som finns gällande uthyrning av hästtransportfordon, så därför kan vi ibland verka lite omständiga.  

Vi har tillstånd för uthyrning av motorfordon (tillstånd nr  TSTRYT 2022/186297) och står därför under Transportstyrelsens tillsyn, enligt Lagen om Biluthyrning. Vi får hyra ut både lätta (B-körkort) och tunga (C/C1-körkort) hästlastbilar samt alla typer av släp.

De fordonsägare som är anslutna till oss står under vår tillsyn, och det alltid genom oss som du hyr.

Vi har en gällande ansvarsförsäkring som täcker om vi i något fall skulle ha varit försumliga.

Vi har också Transportörtillstånd (SE-167454) hos Jordbruksverket, vilket krävs som uthyrare av djurtransportfordon. Dessutom har vi Kompetensbevis för djurtransporter, vilket gör att vi har kunskaper om  hästars fysiska och mentala behov när man transporterar dem.

Alla våra fordon är inregistrerade i Vägtrafikregistret som uthyrningsfordon och har därmed en gällande uthyrningsförsäkring, vilket gör att den gäller även för dig som hyrestagare. Låna därför inte grannens fordon – vid en olycka där du eller hästen är vållande kan du riskera att bli ersättningsskyldig för hela fordonets värde – utan hyr av en riktig biluthyrare, som oss.

Miljö

Vi sticker inte under stol med att våra bilar släpper ut växthusgasen koldioxid. En typisk hästlastbil för B-körkort släpper ut ca 180-200 g CO2/km. I dagsläget finns det ingen utsläppsfri hästlastbil för B-körkort. T.ex.  skulle eldrift göra att man måste kompromissa mellan hög lastvikt och lång räckvidd, eftersom totalvikten (=bilens egenvikt plus max lastvikt) inte får överskrida 3500 kg på B-körkort.

Men genom att köra en elbil, hybridbil eller snål bensin/dieselbil till vardags och bara hyra hästlastbil när man behöver så gör man ändå miljön en stor tjänst, istället för att åka omkring i en stor och törstig bil för att man behöver dra ett släp några få gånger per år. Moderna bilar är dessutom så tunga i sig själva att man kanske behöver uppgradera sitt B-körkort till ett B96- eller BE-körkort för att få dra dem lagligt.

De hästlastbilsägare som är anslutna till oss har också insett att det är bättre att en bil används av andra istället för att mestadels stå oanvänd på gårdsplanen.


Välkommen att boka ditt fordon hos Horsecab!

Vi har hyrt ut hästsläp sedan 2011 och hästlastbilar sedan 2014.

Alla hyrestagare kontrolleras mot Biluthyrarnas spärregister - för din säkerhet.

Vi har tillstånd för uthyrning av motorfordon enligt "Lagen om biluthyrning".

Vi har kompetensbevis för djurtransporter, vilket gör att vi har koll på hästars behov under transporttiden.

Företaget har transportörtillstånd (SE-167454) som uthyrare av djurtransportfordon.