Lätta Hästlastbilar
Tunga Hästlastbilar
Hästsläp
Godssläp

Frågor & Svar

Att hyra

Vi gör dessa kontroller: Kontroll av betalningsanmärkningar, Kontroll av förekomst i Biluthyrarna Sveriges register, samt kontroll av körkort.
Om du ska köra ett tungt fordon yrkesmässigt kontrollerar vi också ditt yrkeskompetensbevis.

Anmärkningskontrollen påverkar inte din kreditvärdighet om du t.ex. ska ta lån, men du får en kopia på kontrollen i din brevlåda efter några dagar. Läs mer i vår Personuppgiftspolicy.

I Biluthyrarnas register finns de upptagna som inte har skött tidigare hyror hos andra biluthyrare i Sverige. Vi hyr aldrig ut ett fordon till någon som är med där.

Körkortet kontrollerar vi för att se att du har rätt behörighet att köra fordonet eller fordonskombinationen.

Ska du hyra en lastbil så vill vi att du är minst 24 år gammal.

Vi har enligt vårt tillstånd att bedriva uthyrning rätt att neka hyra:

  • Om vi misstänker oegentligheter vid bokningen.
  • Om vi ser att vi riskerar att inte få betalt. Det kan t.ex. finnas betalningsanmärkningar med återstående skuldsaldo, där vi inte är prioriterade. Även om hyran erläggs i förskott kan det uppstå kostnader som vi har rätt att få ersättning för, t.ex. skador som uppstår under uthyrningsperioden där fordonets försäkring inte täcker kostnaden.
  • Om vi misstänker att fordonet riskerar att skadas pga att man har för avsikt att transportera andra djur än häst, föremål som bilen inte är lämpad för att transportera, dra för tungt släp eller släp med fel körkortsbehörighet, eller på annat sätt tänker hantera fordonet på ett ovarsamt sätt. 

 

Vi har rätt att ensidigt avgöra om vi vill godkänna eller neka hyra av dessa orsaker.

Vi vet att saker kan hända plötsligt när man har med levande djur att göra.

Du kan avboka senast midnatt dagen innan du ska hyra. Bokar du senare än så kommer vi att fakturera dig för den minsta kostnaden som du skulle ha hyrt för, såvida du inte har läkar- eller veterinärintyg för dig eller hästen att ni inte får resa.

Du avbokar genom att svara på den bokningsbekräftelse du har fått via mail, eller genom att maila patrick@horsecab.se med ditt bokningsnummer (Börjar med ”R”). Du kan också skicka SMS till den som har hand om bilen du har bokat.

Observera att distansavtalslagens ångerrätt inte gäller vid hyra av fordon.

We accept all nordic, german, dutch, belgian, brittish and french driver’s licenses. All licenses must be in the plastic credit card format and have an expiration date exceeding the rental period.
Finnish e-licenses and german booklet licenses are not valid.

We don’t accept licenses issued by other countries than the ones stated above, since we have no way to properly check their validity. These rules apply both to the lessee and the codriver(s).

A passport issued by any of these countries is not valid for car rental – you must bring a physical driving license in the credit card format.

Om kompisen finns upptagen som medförare går det bra. I annat fall finns det risk att kompisen blir fast vid en eventuell poliskontroll.
Ni båda riskerar också en anmärkning i Biluthyrarnas register. Glöm därför inte att meddela medförare till oss redan vid bokningen, och att se till att kompisen följer med vid utlämningen.

Hyrestagaren måste vara en fysisk person, då den är personligt ansvarig för fordonet gentemot oss. Om du vill att vi ska fakturera ett företag går det bra, men hyrestagaren ansvarar personligen för att fakturan blir betald. Glöm inte att ange eventuell referens som ska anges på fakturan. 

Rådgör med ditt försäkringsbolag och beskriv skadan samt vilket veterinär som har beordrat omedelbar transport till klinik. Du hittar direktlänkar till skadeanmälan hos alla hästförsäkringsbolag här: Agria, Folksam, If, Dina, Sveland, Dunstan

Du får givetvis ett kvitto från oss på erlagd hyra, och som du sedan kan skicka in till ditt försäkringsbolag. Glöm inte att märka kvittot med ditt skadenummer. Direktreglering kan du endast göra med veterinärkostnader, inte övriga kostnader (såsom hyra).

Ja, du får med vår skriftliga tillåtelse åka till Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Holland. Kryssa i ”Jag kommer att åka utomlands med bilen” i bokningen, så återkommer vi med en guide med vad du behöver tänka på när du transporterar häst utomlands. Läs igenom den – det är mer regler än vad du kanske tror.

Vi vill sedan att du visar upp följande vid upphämtning av bilen:

  1. En reseplanering med datum och ungefärliga klockslag.
  2. Jordbruksverkets färdhandling gällande själva transporten av hästen. Denna kan laddas ner här.
  3. Privat resa: Ett kvitto eller en utskrift att du är registrerad  transportör hos Jordbruksverket.
  4. Resa inom ekonomisk verksamhet (tävling eller företagare): Ett kvitto eller en utskrift att du både är registrerad transportör OCH har tillstånd som djurtransportör, samt att du har Kompetensbevis för djurtransporter utfärdad av Jordbruksverket.

Vi vill se dessa dokument för att säkerställa att du inte riskerar att fastna med bilen vid gränsstationerna eller vid kontroll längs med vägen. Kom också ihåg att om du importerar eller exporterar en häst för gott, ska hästen registreras i EU-registret TRACES, för att du inte ska riskera att bli stoppad. Kontakta en officiell veterinär i god tid innan avresa för att få hjälp med detta.

Du kan läsa mer om reglerna om transportörer och transportörtillstånd här hos Jordbruksverket.

Du behöver deponera fordonets vagnskadesjälvrisk innan du hämtar fordonet. Om fordonet återkommer utan skador återbetalas detta belopp till ditt konto. Observera att vi har svårt att assistera dig vid körning utomlands om något skulle hända. Körning till andra länder än dessa är inte tillåtet och dessutom straffbart.

”Bompeng” i Norge är inkluderat i din hyra, i rimlig omfattning. Avgift för Öresundsbron och Stora Bält-bron i Danmark betalar du själv på plats eller i förväg. Notera att våra fordon normalt inte har ”Umweltplakette” för körning i vissa tyska tätorter.

Känner du att det är för övermäktigt att planera en utlandsresa med häst?
Kontakta i så fall ett häståkeri om du behöver importera eller exportera en häst. Vi kan förse dig med en lista med häståkerier som är godkända av både  Transportstyrelsen och Jordbruksverket. Anlita aldrig någon som inte är godkänd, då det är straffbart att göra så.

Vi har tyvärr inget tillstånd att transportera andras hästar mot betalning, men vi tipsar gärna om företag som har det. Maila oss i så fall, så återkommer vi så fort vi kan.

Om du anlitar någon annan som du betalar för uppdraget, kontrollera noga att det finns yrkestrafiktillstånd för gods, transportörtillstånd hos Jordbruksverket samt att föraren har kompetensbevis för djurtransporter. Framför allt yrkestrafiktillståndet är viktigt, då du är skyldig enligt lagen om beställaransvar att kontrollera det.

När du har lastat ut hästen vill vi att du mockar efter den, så som du mockar ut en lånad box i någon annans stall. Glöm inte ta ut eventuella urinfläckar.

Om hästen har haft diarré eller om det finns foderrester kvar på väggar, golv, tak eller i fodertråget så vill vi att du tar bort det också – direkt.

Använd lätt fuktad trasa. Du får inte använda högtryckstvätt eller spola med slang invändigt i fordonet. 
Ströet på golvet kan ligga kvar – vi återanvänder det så mycket som möjligt.

Mellan uthyrningarna torkar vi och desinficerar alla ytor som hästarna kan ha nuddat, i enlighet med rekommendationer från SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Om du undrar något, fråga den som lämnar ut fordonet till dig.

Ja, du kan alltid lämna tillbaka lastbilen tidigare än vad som är avtalat.
Däremot kanske det inte alltid finns någon på plats som kan inspektera bilen, ta emot nyckeln och ta betalt.
Kontrollera med den som har lämnat ut bilen till dig, vad som funkar den aktuella dagen.
Du hittar kontaktuppgifter till alla utlämningsstationer i kartan under Boka.

Tänk på att inte betala i förväg, även om du t.ex. känner till vårt Swish-nummer, då vi behöver registrera betalningen på plats när den sker.

Om hästen som ska lastas

För hästens skull rekommenderar vi alltid en hästlastbil – av flera olika anledningar.

I en hästlastbil står de stabilare under färd. En transport kränger i både sidled och framåt-bakåt på ett sätt som de inte åker i en lastbil. Detta kan vara både läskigt för dem, och trötta ut dem. Ska du åka till tävling vill du inte trötta ut hästen vare sig före eller efter transporten. Man brukar säga att tiden de åker i en hästtransport motsvarar samma tids skrittande.

De är lättare att lasta i en lastbil än i en transport, då rampen sitter på sidan och är bredare. Hästen ser att de kommer att få plats där inne, vilket motverkar en stor del av alla lastningsbekymmer.

Behöver man panikbromsa i en lastbil blir det hästens rumpa eller grimskaftet som tar kraften då de åker baklänges. I en hästtransport är det hästens bog, eller om hästen är för stor för transporten, hästens mule och huvud. En panikbromsning är alltså bekvämare än i ett släp.

Får man sladd med ett släp kan släpet trycka på bilens bakvagn så att du får en bakvagnssladd och släpet viker sig (”fällknivseffekten”). En sådan olycka slutar sällan lyckligt. En lastbil har svårare att få sladd då den är tyngre, bredare och bara har sin egen kaross rörelseenergi som flyttar den.

För att köra lagligt med ett släp behöver du veta totalvikt på bilen, totalvikt på släpet, hur många kg du lastar i bilen, hur många kg häst du lastar i släpet, hur du kopplar ihop fordonen på ett säkert sätt och om du behöver B, Utökat B eller BE-körkort. Med en lastbil behöver du bara veta hur många kg du stoppar in i den – ditt B-körkort räcker.

Vill du ändå hyra ett hästsläp så ska du veta att vi bara har boggie-släp. Dessa är säkrare och mer komfortabla för hästen, både under färd och om något skulle hända. Vi rekommenderar aldrig att man transporterar en häst i ett enkelaxlat släp.

I specifikationen för varje fordon ser du vilka mått den har. Där står också hur många kg fordonet är godkänt för. I lastvikten ska ingå:

  • Hästens vikt
  • Foder
  • Sadlar
  • Personlig packning
  • Passagerarnas vikt (för lastbil)

Förarens vikt ingår i bilens tjänstevikt (egenvikt) och antas vara 75 kg. Se också till att du har lite marginal till fordonets maxlast så att du inte överlastar av misstag.

Enligt Jordbruksverket får du inte transportera ett sto om det är mindre än 35 dygn till beräknad förlossning, såvida en veterinär inte säger något annat. Ej heller 7 dagar efter förlossning. Då ska fölet följa med, men det ska vara obundet och dess navel måste vara läkt. Skiljeväggen ska vara skjuten åt sidan eller borttagen så att fölet hela tiden kan vara nära sin mamma. Kör extra lugnt och försiktigt med god tidsmarginal och kolla i hästkameran hela tiden. Kör i max 10 km/h i rondeller  och utan att accelerera eller bromsa snabbt. Tänk på att fölet har dålig balans och är ovan vid att transporteras.

Det korta svaret är Nej!

Det långa svaret är: Våra fordon är byggda för att frakta hästar, med den anatomin och rörelsemönster som hästar har, därför är skaderisken extremt hög om man transporterar andra djur. Undantag kan beviljas endast för tama åsnor då de är närbesläktade. Kom ihåg att du som hyrestagare är ansvarig för eventuella skador som uppstår, och om det uppdagas att du har använt fordonen på ett otillåtet sätt kan du bli ansvarig för hela skadekostnaden. Du riskerar också en anmärkning i Biluthyrarnas register. 

I hytten får du lov att transportera mindre djur. om sätena täcks av tjock filt eller liknande.

Hundar ska transporteras i bur eller fastspända med sele i bältesclipsen.

Katter och andra smådjur ska transporteras i bur.

Du ansvarar för eventuella olyckor med t.ex. urin och spyor, så kom ihåg att rasta även dina små pälsklingar regelbundet. Tänk också på temperaturen om det är väldigt varmt eller kallt ute.

Priser och betalning

Priset beror dels på hur länge du hyr ett fordon, dels hur långt du kör.

Klicka på respektive ”plupp” på kartan under Boka för att få uppgifter och priser för respektive bil. 

I varje hyresperiod ingår det ett visst antal mil. Skulle du köra mer än vad som ingår debiterar vi extramilen i efterhand. Skulle du köra extra långt, t.ex. 70 mil på en dag, så kan det hända att det är billigare för dig att bli debiterad för en längre hyresperiod, då det då ingår fler mil. Detta kollar vi när du lämnar tillbaka bilen.

Vet du inte hur långt du kommer att köra allt som allt, lämna din färdbeskrivning till oss så hjälper vi dig att uppskatta. 

I händelse av skada där du eller din häst är vållande, har uthyrningsstationen rätt till ersättning. Denna debiterar vi i efterhand när vi vet hur stor skadekostnaden blir. 

Övriga kostnader:
Bränsle – Du betalar bränslet själv. Bilen hämtas fulltankad och ska lämnas fulltankad. 

Innanför tankluckan står det vilket bränsle bilen ska ha. Kontrollera innan du lyfter pumpen! Den som lämnar ut bilen till dig kan tala om var närmaste mack är.

Ej mockad hästdel – 500 kr. Mocka ur gödsel, foderrester samt urinfläckar efter din häst. Om hästen har haft diarré vill vi också att du torkar av det direkt.

Ej städad bil – 500 kr, gäller för onormalt nedskräpad hytt, om vätska har spillts ut eller om vi hittar djururin. Om saneringen är så omfattande att vi tvingas inleda ett försäkringsärende kan ytterligare avgifter tillkomma. 

Vi ser gärna att du betalar din hyra med Swish. Men du kan också betala med betal- eller kreditkort.

Om du har hyrt tidigare utan anmärkningar kan vi också fakturera dig, med en betalningsfrist på 20 dagar.
Fakturan kan du betala via din internetbank eller med kredit/kontokort.

Du betalar när du lämnar tillbaka fordonet, och vi ser hur långt du har kört.

Vid utlandskörning erlägger du fordonets vagnskadesjälvrisk i deposition vid avhämtning. Om fordonet återkommer utan skador återbetalas beloppet till ditt konto inom ett par dagar.

Skadekostnader, P-böter m.m. efterfaktureras med en betalningstid på 20 dagar.

Observera att vi av säkerhetsskäl inte hanterar kontanter.

Trängselskatt i Stockholm och Göteborg och vägavgifter i Motala, Sundsvall och Skurubron ingår i din hyra.

Svinesundsbroarna och bompeng i Norge ingår i rimlig omfattning.

Avgiftsbelagda färjor till Visingsö, Gotland, Ekerö, Frederikshavn, Helsingör,  Öresundsbron och Stora Bält-bron betalar du själv. Vi rekommenderar för hästens skull att du hellre kör Öresundsbron till Danmark än Helsingborg/Helsingör-färjorna samt hellre Svinesundsbron till Norge än mindre vägar i Dalsland/Värmland. Ju rakare och snabbare väg med färre stopp desto bättre för hästen.

Om du åker med bil/passagerarfärja till Gotland, Danmark, Tyskland eller Finland ska du be om speciellt tillstånd att få besöka bildäck under resan, så att du kan titta till hästen. För hästens skull ska du inte boka en expressfärja, då komforten för hästen är sämre på dessa färjor.

Vid skada

Vid fara för liv eller hälsa, ring 112. Berätta att du har häst med.

Flera av våra fordon har en nödplan uppsatt i hytten vid passagerarsätet eller i handskfacket. Läs den gärna i förväg, och riv ner den och ta med dig den om något händer.

När situationen har lugnat ner sig, ring oss direkt så talar vi om vad du ska göra: Tel 0736-107706
Du kan ringa dygnet runt.

I säkerhets-kitet som följer med varje fordon finns saker som kan vara bra att ha – varselvästar (finns även i lastbilarnas handskfack), kniv, brandsläckare, grimskaft, Första hjälpen-kit, värmefilt, viltremsa, m.m. Tveka inte att använda det som behövs för stunden.

Skadeanmälningsblanketten fylls i vid försäkringsskada.

Du hittar blanketten i handskfacket på våra lastbilar. Om det har skett en singelolycka fyller du i den vänstra delen, om du har kolliderat med ett annat fordon fyller din motpart dessutom i den andra delen. Ni ska fylla i blanketten tillsammans. I mitten kryssar du i omständigheterna och summerar sedan antalet kryss. Längst ner gör du en skiss över skadeplatsen, fortsätt på ett annat papper om du behöver.

Skriv sedan under blanketten. Vid kollision med ett annat fordon ska din motpart skriva under den, därefter tar ni var sin kopia. Vid parkeringsskada anteckna motpartens registreringsnummer och kontaktuppgifter till eventuella vittnen.

Vid kollision med en lastbil som har en trailer eller släp påkopplad, anteckna både dragbilens registreringsnummer och trailerns/släpets.

Blankettens fält ser exakt likadan ut i hela Europa vilket kan vara bra att känna till om din motpart är utländsk eller om motparten vill att du ska fylla i dennes blankett.

OBS! Glöm inte att fylla i baksidan – här fyller du i dina uppgifter som du vill komplettera anmälan med till försäkringsbolaget.

Vill du ha en egen blankett till din bil? Kontakta ditt försäkringsbolag så skickar de dig en kostnadsfritt – alltid bra att ha liggande i bilen. Även poliser, bärgare och Vägassistans har en blankett om du skulle vara utan vid en olycka.

Ja, alla fordon är helförsäkrade, med tillägget Uthyrningsförsäkring. Det betyder att försäkringen  även gäller för dig som hyrestagare och dina medförare, så länge ni alla finns med på uthyrningsavtalet. Därför är det (av flera anledningar) viktigt att både du och alla medförare finns upptagna på hyresavtalet.

Försäkringen har olika självrisker för olika skadetyper. Om du som hyrestagare eller någon av dina medförare är vållande till en skada ska ni betala självrisken, alternativt hela skadekostnaden om skadan inte omfattas av försäkringen. 

Kontrollera med din uthyrningsstation vilka självrisker som gäller för just ditt fordon.

Skulle en motpart vara vållande är det viktigt att du redan på olycksplatsen dokumenterar vem din motpart är genom att fylla i den blå-gula skadeanmälningsblanketten som ligger i bilens handskfack. Så här fyller du i skadeanmälan.

Nej, inte om det innebär att myndigheterna avråder dig från att vara ute på vägarna, eller om du måste köra långsammare. Men du måste kontakta din uthyrningsstation så att de vet att du blir sen. Vi debiterar inget extra för att du blir sen av denna anledning.

Kontakta polisen, tel 11414 och säg att du sitter fast och att du har djur med dig.
Det kan finnas möjlighet för dig att få passera, om räddningsledare eller polis på plats godkänner det.
Men bryt inte kön eller försök att vända på egen hand, då det både är otillåtet och farligt.

Finns inte din fråga besvarad här?

Kontakta oss så hjälper vi dig. Vi har många års erfarenhet av både hästar som individer, att transportera dem, om försäkringar och vad lagstiftningen säger. Inga frågor är för dumma – Vi hjälper dig!