horsecab-text.jpg

kulkoppling-topbanner.jpg

Hem Om oss Bokningsförfrågan Fordon Nyttigt! Kontakt SOS Hyr ut
Frågor och svar Om vikter och körkort

Hur mycket väger hästen?

Det är bra att känna till vad ens häst väger, så att man inte överlastar släpet eller lastbilen. Förutom att det är olagligt och att man riskerar sitt körkort, kan vägegenskaperna förändras till det sämre, om man behöver göra en undanmanöver.

Här ger vi dig några tips på hur du tar reda på vikten:

Bäst

Passa på att väga hästen om ni är på ett djursjukhus någon gång.

Du kan också åka till någon av Trafikverkets fordonsvågar. (Se länken för var i landet de finns) De är främst till för polisen, men om de är öppna (ingen bom för) så får även allmänheten åka dit och väga sina fordon. Det kostar inget.

Vi rekommenderar aldrig att man leder upp bara hästen på vågen, eftersom vågarna ligger bredvid större vägar. Men åk först dit med ditt tomma hästtransportfordon, och sedan med hästen i.

Vikt för lastat fordon minus vikt för olastat fordon = Hästens vikt.

Tänk på att fordonet bör innehålla ungefär samma mängd bränsle, antal personer och samma last, för att hästens vikt ska stämma.


Tänk på att detta är vikten just nu. Sedan kan vikten självklart ändras beroende på hull och muskulatur.

Näst bäst

Viktmåttband finns att köpa i en del hästsportbutiker. Följ anvisningarna och mät noggrannt.

Inte fullt så bra

Det finns en del formler för hur man beräknar hästens vikt. Olika formler är bäst för olika viktområden.
När vi själva vägde en A-ponny med en metod fick vi
en vikt på 40 kg (!), med en annan metod 300 kg.

Fundera över om resultatet är rimligt.

Metod 1
Mät hästens mankhöjd (från marken till manken). Mät därefter lansmärkesomfånget. Lansmärket sitter framför manken och man mäter runt magen vid "armhålorna" vid frambenen.
4.3 x lansmärkesomfånget + 3 x mankhöjden - 785 = Hästens vikt

Metod 2
Mät sadelgjordsomfånget.
Mät sedan hästens längd från armbågsspetsen (ovanför armhålan), till bärbensknölen. Bärbensknölen är den delen bakom svansroten som sticker ut längst bak från hästens kropp.
Sadelgjordsomfånget x sadelgjordsomfånget x längd / 8900 = Hästens vikt

Det finns fler metoder än dessa, och de fungerar som sagt bra eller dåligt i olika sammanhang. För dräktiga ston duger bara vågen. Tänk också på transportreglerna för dräktiga ston:
Ingen transport mindre än 35 dygn före beräknad fölning.
Ingen transport tidigare än 7 dygn efter fölning.

Såvida inte en veterinär säger något annat så klart.


Läs mer på Jordbruksverkets hemsida om transporter.

 

Vad får jag dra på kroken?

Det här är egentligen två frågor:
1) Vad får min bil dra på kroken?
2) Vad får jag dra, med mitt körkort?

För även om du får dra mycket så är det inte säkert att en liten får dra så mycket på kroken. Och om du har en stor bil kanske inte ditt körkort medger att du får dra ett visst släp, då det krävs ett körkort med högre behörighet.

Det är många parametrar att hålla reda på. Om du har registreringsnumret på bilen och släpet kan du använda dig av Transportstyrelsens tjänst Släpvagnskalkylatorn, som ger dig Rött, Orange eller Grönt ljus för en viss fordonskombination.

Rött = Du får inte dra släpet med bilen.
Orange = Du får dra släpet med bilen, men det finns vissa restriktioner. T.ex hur mycket du får lasta bilen eller släpet med, viktfördelningen, eller hur fort du får lov att köra.

Grönt = Du får lov att dra släpet med bilen. Det finns inga restriktioner mer än den vanliga, att högsta hastigheten är 80 km/h när man kör med släp i Sverige.

Det finns vissa utlandsbyggda släp som i t.ex. Tyskland är godkända för att få dras i 100 km/h. Vi rekommenderar aldrig det, ej ens i länder där det är tillåtet att dra släp så fort, då hästar sällan uppskattar att åka i mer än 80 km/h. Själva har vi upplevt hästar som protesterar när det går i 70 km/h, och då bör man låta hästens val styra.

Släpvagnskalkylatorn hjälper också dig som funderar på att dra hästsläp med en tung C-kortslastbil. I många fall krävs det CE-körkort, även om du får dra samma hästsläp efter din personbil. Kolla med Släpvagnskalkylatorn först, så riskerar du inte ditt körkort som du kanske behöver i tjänsten.

Vi hjälper dig!

Vi vet och vi förstår att allt det här kan vara en djungel för dig. Därför har du möjlighet när du hyr ett släp av oss, att lämna din bils registreringsnummer. Då kan vi hjälpa dig med att kontrollera om du får dra ett släp som du hyr av oss, efter din bil.

Känner du dig lugn att du inte kör olovligt, så ger du också ett lugnt intryck, och det gör att din häst också känner sig lugnare av att transporteras.

Vill du ha mer kött på benen?


Tillsammans med JA Aktiv Häst kommer vi gärna ut till din gård och håller en kurs i att transportera häst.  Samla ihop så att ni är minst fyra deltagare, så bokar vi in ett tillfälle. Vi går igenom hästens psyke, hur man underlättar för hästen, hur man kopplar ett släp, hur man kör på lugnast sätt, stannar, svänger och backar, och så går vi igenom lagar och regler (vikter att ha koll på, när man behöver kompetensbevis, osv.)

Maila jill@aktivhast.se med förslag på dagar och tidpunkter.

Vi råder ingen att tjafsa emot polisen, men en tidigare deltagare lyckades efter genomgången kurs att bevisa för en polisman som stoppade henne, att kombinationen bil+släp+häst visst var en laglig kombination för hennes körkort. Det, sa hon, hade hon aldrig vågat göra några veckor tidigare. :)


Vi har tillstånd från Transportstyrelsen,
för uthyrning av motorfordon
Medlem - för din säkerhet
Medlem i Biluthyrarna Sverige