horsecab-text.jpg

kulkoppling-topbanner.jpg

Hem Om oss Bokningsförfrågan Fordon Nyttigt! Kontakt SOS Hyr ut
Frågor och svar Om vikter och körkort

Frågor och svar

Här listar vi vanliga frågor och svar som vi får. Om du har en fråga som inte besvaras här, så är du alltid välkommen att kontakta oss. Inga frågor är för dumma!

Priser

? Hur mycket kostar det att hyra ett fordon?
! Under Priser finns information om hur mycket det kostar att hyra.
I händelse av skada, P-böter eller om du t.ex. inte har mockat ett hästtransportfordon, så tillkommer det kostnader.

? Hur betalar jag?
! Vi fakturerar dig, med 20 dagars betalningsfrist. Fakturorna skickas normalt med e-post.
Vid eventuella skador eller om det tillkommer kostnader faktureras det så snart kostnaden är känd.
Vi hanterar av säkerhetsskäl inte kontanter.

Att boka

 

? Ska jag välja hästlastbil eller hästtransport?

! Framför allt för hästens skull rekommenderar vi alltid hästlastbil av flera anledningar:


- De står stabilare i den under färd. Ett släp kränger både i sidled och framåt-bakåt på ett sätt som lätt gör hästar oroliga, framför allt om de inte brukar åka. Ska du tävla vill du inte trötta ut din häst vare sig före eller efter, och då är det schysstast för hästen om den får åka lastbil. Man brukar säga att en 3 timmar lång färd i en hästtransport motsvarar 3 timmars skrittande.

- Det är lättare att få hästen att gå ombord på en lastbil, i och med att rampen sitter på sidan och är bredare. Hästen ser att de kommer att få plats där inne, vilket motverkar en stor del av alla lastningsproblem.

- Behöver man panikbromsa med ett hästsläp tar hästens bog hela hästens vikt. I en lastbil är det hästens rumpa och/eller grimskaftet som tar vikten. En panikbromsning i en lastbil är bekvämare än i ett släp.

- Får man sladd med ett hästsläp kan släpet vika sig ("fällknivseffekten") och dra med sig bilen på ett okontrollerbart sätt. En sådan olycka slutar sällan lyckligt. En lastbil har svårare att få sladd då den är tyngre, bredare och bara har sin egen kaross rörelseenergi som flyttar den.

- För att köra lagligt med ett släp behöver du veta totalvikt och lastvikt på både släpet och bilen och se till att de matchar ihop, liksom att du har rätt körkort (B, Utökat B eller BE). Vi hjälper dig naturligtvis kostnadsfritt med att ta reda på allt detta om du vill, men med en lastbil så räcker B-behörigheten och du behöver bara hålla reda på hur många kg du stoppar i den (häst, prylar och medpassagerare).

De hästtransporter vi har är alla boggiesläp - av säkerhetsskäl och komfortskäl för hästen. Vi rekommenderar aldrig att man transporterar en häst i ett enkelaxlat släp.

? Får vem som helst boka och köra?
! Ja, nästan. Vi gör tre bakgrundskontroller:
- Du ska sakna betalningsanmärkningar
- Du ska ha skött tidigare hyror hos andra biluthyrningsföretag
- Du ska ha nordiskt körkort sedan minst 2 år tillbaka.

Ska du hyra en hästlastbil av oss ska du dessutom vara minst 24 år gammal.


? Vi är tre personer som ska turas om att köra. Måste alla vara med när vi hämtar hästlastbilen?
! Ja, alla förare måste vara med och kunna visa upp sina körkort. Om någon kör bilen som inte finns antecknad i hyreskontraktet, och bilen stoppas av polisen, har polisen rätt att hålla kvar fordonet på platsen och ni (och hästen) riskerar att få ta er hem på annat sätt. Inte så kul... :(


? Jag ska hyra för ett företag. Då behöver ni väl inte mitt personnummer utan företagets organisationsnummer?

! Det är bara en fysisk person som kan hyra bil, som kan ansvara för bilen under hyresperioden och som är ansvarig för att fakturan betalas på utsatt tid. Vi kan så klart skicka en faktura till det företag som du anvisar, men det är som sagt du som hyrestagare som ansvarar för att fakturan blir betald.
Därför kommer vi att skicka påminnelser till din folkbokföringsadress.


Tips! Om du är anställd i företaget kan du t.ex. skriva en reseräkning, och få ersättning vid nästa löneutbetalning.

?: Kan mitt försäkringsbolag ta hyreskostnaden?
!: Olika försäkringsbolag resonerar olika. De bolag som accepterar hyreskostnaden ställer däremot två grundkrav för att de ska ta hyreskostnaden:
1) Skadan som hästen har ska vara ersättningsbar.
2) Legitimerad veterinär på plats ska ha ordinerat omedelbar transport till klinik för fortsatt behandling.
Är du osäker så kontrollera saken med ditt försäkringsbolag: Agria, Folksam, If, Dina, Sveland

Om du är hästföretagare och momsredovisningsskyldig så måste du däremot alltid betala momsen på hyreskostnaden, men den kan du å andra sidan dra av vid din momsredovisning.

 

?: Jag behöver inte längre hyra. Har jag rätt att ångra en bokning?

!: Vi förstår att det kan vara svårt med levande djur att veta om de är tillräckligt fräscha för att delta i en tävling, eller att de är i form för att låta sig transporteras.
Därför tillåter vi att du avbokar senast midnatt dagen innan din hyresperiod börjar.
Bokar du senare än så, eller inte dyker upp till din bokade tid, kommer vi att fakturera dig för det minsta beloppet som du har bokat för. Vi har ju reserverat ett fordon för just dig och antagligen nekat någon annan att hyra just då.

Viktigt undantag! Om du bokar för att köra utomlands är det en specialbeställning, då vi kommer att beställa grönt kort från försäkringsbolaget med samtliga förares personnummer på, samt att vi tillverkar ett speciellt tillstånd som du behöver i tullen. Därför kommer en utlandsbokning alltid att faktureras.


Observera att Distansavtalslagen och konsumenttjänstlagen inte gäller för hyra av fordon.


? Mitt eget hästtransportfordon har skadats och jag har fått lov att hyra ett ersättningsfordon för mitt försäkringsbolag. Vad är det som gäller?
! Ditt försäkringsbolag tillåter dig att hyra ett likvärdigt eller mindre fordon. T.ex. om ditt hästsläp är på verkstad har du rätt att hyra ett annat hästsläp, och om din hästlastbil är på verkstad har du rätt att hyra antingen ett hästsläp eller en lastbil. Hyresperioden ska vara längst till och med det datum som verkstaden meddelar att ditt fordon är klart för avhämtning. Du får självfallet hyra längre period eller ett större fordon för oss, men du får betala överskjutande period själv.
För att vi ska kunna fakturera försäkringsbolaget behöver vi ett skriftligt intyg från dem, där det framgår att du har rätt att hyra ett ersättningsfordon, och vilken typ i så fall. Det kan t.ex. vara ett skadebrev.

Om du inte har något sådant skriftligt intyg så lämna telefonnummer till skadehandläggaren, så kan vi ringa och be om ett intyg per telefon.
Observera att vi gör sedvanliga kontroller (se ovan), och förbehåller oss rätten att neka hyra.

 

Om hästen som ska lastas

? Får min häst plats i fordonet, med tanke på höjd och vikt?

! Vid varje fordon står en ”Max lastvikt”, och den får inte överskridas. Tänk på att foder m.m. också väger. För lastbil gäller det också att ta hänsyn till medpassagerares vikt och annat bagage. Förarens vikt (som antas vara 75 kg) ingår i bilens tjänstevikt, och ska alltså inte tas med. Hur vet man då vad hästen väger? Se vår sida Om vikter och körkort.

? Får jag transportera mitt dräktiga sto?
! Om det är mindre än 35 dygn före beräknad fölning, får du enligt Jordbruksverkets regler inte transportera stoet, såvida inte en veterinär säger något annat. Ej heller 7 dagar efter förlossning. Fölet måste följa med obundet och utan skiljevägg emellan, och dess navel måste vara läkt. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida om transporter. 
Kör extra lugnt och försiktigt (T.ex. ettans växel i rondeller, och med mycket mjuka start och stopp), så att du inte stressar det dräktiga stoet, eller det transport-ovana fölet om det är efter förlossningen.

? Jag behöver transportera ett annat djur än häst. Är det tillåtet?

! Det korta svaret är: Nej.
Det långa svaret: Eftersom våra fordon är byggda för att frakta hästar, är det inte tillåtet att frakta andra djur än just hästar. Undantag är tama åsnor då de är närbesläktade vad gäller anatomi och beteende. Men inga andra djurslag än dessa. För närvarande har vi inget alternativ att rekommendera för dig som är i behov av att transportera andra djurslag, men tar tacksamt emot tips på det, då sådana frågor kommer då och då. Observera att om du trots detta  transporterar andra typer av djur utan tillåtelse kan du bli fullt skadeståndsskyldig, då fordonens försäkring inte täcker detta.

På samma sätt är det inte tillåtet att frakta föremål i hästdelen av fordonen, då den delen inte är byggd för det. Det kan dessutom vara direkt farligt att frakta föremål sida vid sida om en häst, utifall en olycka skulle inträffa.

? Kan jag koppla ett hästsläp till en lastbil och köra fler hästar?
! Ja, men det beror på vilket körkort du har. Du behöver ett BE-körkort (B eller Utökat B räcker inte). Vi vill inte att du ska bli av med ditt befintliga körkort för "olovlig körning", så därför får du gärna fråga oss om du undrar.

Däremot kan du hyra vårt obromsade flaksläp med kapell och koppla till lastbilen, för att få med dig 540 kg foder, vagnar och annat som inte får plats eller får fraktas i lastbilen. Den fordonskombinationen kräver endast B-körkort.


Tips! Har du BE-körkort? Koppla på en husvagn efter hästlastbilen, så har du ett perfekt meeting-ekipage!

Om personuppgifter

? Hur hanterar ni mina personuppgifter?
! Vi har samlat alla frågor kring hur vi hanterar personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy. Den kan du läsa genom att klicka här (PDF-fil)
Vår verksamhet drivs under Biluthyrningslagen, Handelslagen och Bokföringslagen. Då framför allt Biluthyrningslagen kräver att vi hanterar personuppgifter på ett annorlunda sätt än andra typer av hästföretag, så rekommenderar vi att du läser personuppgiftspolicyn. Vi har försökt att skriva den så lättfattlig som möjligt, men om det är något du vill att vi förklarar närmare, så är du välkommen att kontakta oss.

?: Jag har betalningsanmärkning. Varför får jag inte hyra bil om jag betalar i förskott eller kontant?

!: I händelse av en skada där du eller din häst är vållande måste vi kunna se att du har betalningsförmåga att kunna betala självrisker, eller i de fall skadan inte täcks av försäkringen kunna stå för skadekostnaden. Därför gör vi en anmärkningskontroll (vilket inte är detsamma som en kreditupplysning) innan du får hyra första gången. Med en anmärkningskontroll ser vi endast om det finns betalningsanmärkningar registrerade eller inte. Vi ser inte anledningen, vem som är fordringsägare eller beloppet. Om du har frågor kring betalningsanmärkningen ber vi dig att kontakta Kronofogden.
En kopia på upplysningen kommer i din brevlåda till din folkbokföringsadress inom ett antal dagar.

? Jag har inget svenskt körkort, men ett utländskt. Kan jag ändå hyra?
! Vi har endast möjlighet att kontrollera körkort utfärdade i Norge, Danmark och Finland. Om du har ett sådant körkort, ber vi dig att meddela oss detta redan vid bokningen så att vi kan kontrollera äktheten på förhand. På så sätt går utlämningen snabbare.

Har du ett körkort utfärdat i ett annat land har vi ingen möjlighet att kontrollera detta, och därför kan vi inte låta dig hyra eller vara medförare. Du kan ta med dig en vän som kan stå för hyresavtalet och köra bilen. Observera att om du ändå kör, och blir stoppade, har polis eller tull rätt att hålla er, häst och fordon kvar på platsen, då det är ett avtalsbrott och dessutom straffbart.

? Jag har tappat mitt körkort. Kan jag ändå hyra?
! Ja, men ditt körkort måste vara förlustanmält hos Transportstyrelsen. Det kan du göra via den här länken. Du behöver också ta med dig ett pass eller annan giltig ID-handling. Vi kontrollerar ditt körkortsinnehav med polisen när du kommer, så räkna med att det tar några minuter extra.

 

Återlämning

 

? Jag blir sen med återlämningen.
! Kontakta oss så fort du märker att du inte kommer att kunna återlämna i tid. Du kan ringa dygnet runt. Om du inte gör det kan vi tvingas efterlysa fordonet och dig.

? Kan jag skicka någon annan än mig att lämna tillbaka bilen eller släpet?
! Bara de personer som finns antecknade på hyresavtalet får lov att köra motorfordon.
Någon annan kan få lov att lämna tillbaka släpvagnar, men observera att det alltid är du som hyrestagare som ansvarar för fordonet ända tills det återlämnas, så se till att du anlitar en person du litar på.

? Hur lång betalningstid har jag på fakturorna?

! Du har 20 dagars betalningsfrist. Eventuella anmärkningar mot fakturans innehåll ska göras inom 10 dagar från fakturadatum. Behöver vi påminna dig tillkommer 60 kronor i påminnelseavgift. Går ärendet till inkasso kan ytterligare avgifter och tider komma ifråga.
Fortkörningsböter och liknande förarrelaterade fakturor debiteras dig direkt från myndigheten. Dessa kan vara utställda på 10 dagar. Utöver detta tillkommer 500 kr som vi tvingas debitera dig för att vi bistår myndigheten med uppgifter om vem bilen var uthyrd till vid den aktuella tidpunkten.

 

? Jag har fått en P-bot under hyrestiden. Vad gäller?

! Meddela oss att du har fått en P-bot, och betala den sedan så fort du kan. Om vi får en påminnelse från parkeringsbolaget, måste vi efterfakturera dig. Då tillkommer 500 kr utöver P-botens belopp. Om du vill överklaga P-boten så får du göra det själv, men tänk ändå på att beloppet måste betalas inom den tid som står på fakturan, även om du anser att den är felaktigt utfärdad.

Utlandskörning

? Får jag köra utomlands?

! Du får med speciellt tillstånd av oss köra till Norge, Finland och Danmark mot ett tillägg på 5000 kr. Om fordonet återkommer utan skador återbetalar vi 4000 kr av dessa till ditt bankkonto. Vid skada täcker de 5000 kronorna upp självrisken för vagnskada.
Du behöver dels ett skriftligt intyg från oss som du visar upp i tullen och om du blir stoppad av den lokala polisen. Du behöver också ett grönt kort (trafikförsäkringsbevis) som vi beställer från försäkringsbolaget med samtliga förares namn och personnummer på. Då detta kan ta ett tag, vill vi att du är ute i god tid (minst 14 dagar innan). Eftersom detta räknas som en specialbeställning, gäller inte ångerfristen på 14 dagar.

 

Utlandskörning till övriga länder än Norge, Finland och Danmark, är inte tillåtet och dessutom straffbart.

? Vad bör man ta med sig när man ska ta med sig sin häst utomlands?

! Förutom det vi beskriver i föregående punkt ska du så klart ha med dig hästens pass - det ska du alltid ha med dig när du är ute och åker med hästen, även inom Sverige. Vi rekommenderar också att man tar med sig en kopia av hästens köpeavtal som du visar upp för tullen om du blir stoppad. Risken är liten, men finns ändå, att du annars får betala full moms en gång till för hästen, på ett värde som tullen uppskattar, både på ut- och hemresan. Behöver du kompetensbevis för djurtransporter? I vissa länder är man hårdare med det än i andra. Reglerna för kompetensbevis kan vara knepiga, men vi hjälper dig gärna att reda ut om du behöver det.
I flera länder kräver man reflexvästar för alla som åker med. I vårt säkerhetskit finns det alltid reflexvästar om du behöver stanna på ett olämpligt ställe.

Olika vägavgifter

? Jag har kört igenom en trängselskatteportal. Ska jag betala trängselskatt?
! Nej, trängselskatt ingår i din hyra, både i Göteborg och Stockholm.

? Jag har kört igenom en portal för vägavgift i Motala eller Sundsvall. Ska jag betala den?

! Nej, dessa avgifter ingår i din hyra i rimlig omfattning. Rimlig omfattning anser vi är max 100 kr per hyresdag.

? Jag körde förbi en fartkamera som blixtrade till. Vad händer nu?
! Polisen kommer inom två veckor att fråga oss vem det var som körde bilen. Som fordonsägare och biluthyrare är vi skyldiga att svara på deras fråga. När den uppgiften är dem tillhanda så startar en utredning, och har du otur så kommer ett inbetalningskort från polisen till din brevlåda. Det finns billigare sätt att skaffe en selfie, så håll koll på fartbegränsningen.

? Vad gäller vid körning till och inom Norge?

! De flesta betalstationer är automatiska, dvs du ska köra rätt igenom utan att stanna. Faktura kommer flera månader senare till oss som fordonsägare. Avgifterna ingår i ditt hyresavtal.
Är det en manuell betalstation betalar du avgiften själv. Ha norska mynt i beredskap, det är inte säkert att alla betalstationer tar betalkort.

? Vad gäller vid körning till Danmark?

! Du betalar färjeavgifter själv. Har du möjlighet att köra Öresundsbron så rekommenderar vi det med hänsyn till hästen. Avgift för att köra Öresundsbron betalar du själv vid betalstationen.

? Vad gäller när man åker färja till Gotland?
! Du betalar färjeavgiften själv. Har du möjlighet att åka en längre sträcka för att åka färja så kort tid som möjligt är det alltid bäst för hästen. Vid ombordkörning talar du om att du har häst med dig. Då får du en lapp att lägga i vindrutan, "Husdjur medföljer". Då har du också möjlighet, om turen skulle dra ut på tiden, att få åtkomst till bildäck under färd, vilket normalt sett inte är tillåtet, för att titta till hästen och kanske ge den extra mat. Glöm inte att dra åt handbromsen på lastbilen. Glöm inte att meddela oss om du riskerar att bli sen med återlämningen, t.ex. om färjan måste köra med reducerad hastighet pga vädret.

? Vad gäller när man åker Trafikverkets gula färjor eller färja till Visingsö?
! Eventuella avgifter betalar du själv. Inget av våra fordon eller fordonskombinationer kräver C- eller D-körkort, och dragfordonet väger max 3.5 ton - detta kan vara bra att tänka på om du ska beställa biljett.

Oförutsedda händelser

? Vad gör jag om det sker en olycka?
! Ring oss direkt, så talar vi om vad du ska göra. Du kan ringa dygnet runt. Vid trafikolycka ring istället 112 först.  Tveka inte att använda saker i säkerhetskitet om du behöver det. I lastbilens handskfack finns säkerhetsvästar - om möjligt, tag på dessa INNAN du lämnar hytten. Om du har stannat på en motorväg med sidobarriärer - slå på varningsblinkers, ställ ut varningstriangel (finns i dörrfacket på förarsidan), och ställ er på utsidan av sidobarriären för att undvika att bli påkörda.

? Vad är det för självrisker som gäller vid skada?
! Samtliga fordon är helförsäkrade. Självrisken för en vagnskada varierar med olika fordon, men är aldrig högre än 10% av ett prisbasbelopp. 2015 var därför självrisken 4450 kr. Det finns andra självrisker beroende på vad det är för skada som har inträffat (t.ex. parkeringsskada, glasskada, påkörning av annans egendom, etc). Fråga oss gärna om du undrar, så tar vi reda på det för just det fordon du är intresserad av att hyra.

Observera att skador som hästen orsakar inne i släpet/lastbilen endast täcks av försäkringen om hästen får panik i samband med en trafikolycka. Övriga skador som hästen orsakar på eget bevåg täcks inte, vilket innebär att hyrestagaren står för hela skadekostnaden.

? SMHI har utfärdat en vädervarning. Ska jag ändå köra?
! Nej, eftersom fordonen är höga och tungt lastade vill vi inte att du gör det. Du ansvarar personligen för eventuella skador som kan uppstå. Men kontakta oss om SMHI utfärdar en vädervarning, så att vi vet varför du eventuellt blir sen med återlämnandet. Vi debiterar inga extra dygn/timmar för om du blir sen av den anledningen, endast om du kör fler mil med bilen än vad som ingår. Snarare visar du på gott omdöme, och sånt gillar vi!Vi har tillstånd från Transportstyrelsen,
för uthyrning av motorfordon
Medlem - för din säkerhet
Medlem i Biluthyrarna Sverige